Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΛΙΘΙΟΥ

Ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης τεχνοκρατικής εποχής, είναι η διάρκεια ζωής των συσσωρευτών (μπαταρίες) που χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Μετά από πολλές μελέτες οι «ειδικοί» κατέληξαν σε ένα νέο τύπο μπαταριών που μπορούσε να κρατήσει το φορτίο του αρκετές εργατοώρες. Ο νέος αυτός τύπος μπαταρίας χρησιμοποιούσε το στοιχείο λίθιο μαζί με κάποιο άλλο στοιχείο Ni, Cd, Ra κλπ.Το λίθιο ως στοιχείο είναι ένα μαλακό, πολύ ελαφρύ, αργυρό-λευκό μέταλλο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και σε διάφορους τύπους κραμάτων. Η ηλεκτροαγωγιμότητά του είναι αρκετά υψηλή (εύκολη μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου).

Ας πούμε τώρα το πώς βρέθηκε και ονομάστηκε το στοιχείο αυτό. Τον 18ο αιώνα, οι ονομασίες των χημικών στοιχείων ήταν ακόμα εμπειρικές, δηλαδή συχνά ονόμαζαν το στοιχείο βάση βάρους, χρώματος, τρόπου αντίδρασης ή αποτελέσματος. Στην περίπτωση του λιθίου, δεν πήρε το όνομά του από τον λίθο όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά από τα αποτελέσματα που προξενούσε σε ομάδες πληθυσμών που ζούσαν κοντά σε πλούσιες σε κοιτάσματα λιθίου περιοχές. Τα αποτελέσματα στους πληθυσμούς ήταν πολύ εμφανή, με πολύ αργές αντιδράσεις σε κίνηση και τρόπο σκέψης που αργότερα με μελέτες αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε κατάρρευση του νευρικού συστήματος.

Στον κλάδο της Ιατρικής επιστήμης, που ασχολείται με τις επαγγελματικές ασθένειες, οι επιπτώσεις του λιθίου στον άνθρωπο περιγράφεται σχολαστικά. Πρόκειται για ένα τύπο δηλητηρίασης του οργανισμού από το συγκεκριμένο στοιχείο, χωρίς γνωστό αντίδοτο μέχρι στιγμής. Η έκθεση στο στοιχείο αυτό είτε από πόσιμο νερό, είτε από καύση πετρωμάτων ή ξυλείας που το περιέχει είναι πολύ καταστρεπτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προσβάλλουν το νευρικό του σύστημα και οδηγούν στην κατάρρευσή του. Επειδή η πτητικότητα του λιθίου είναι υψηλή, παρότι μέταλλο, σε θερμοκρασίες άνω των 60ο βαθμών απελευθερώνει ιόντα λιθίου τα οποία μέσω του αναπνευστικού συστήματος και στη συνέχεια του κυκλοφοριακού, αποθηκεύονται στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό των οστών. Μπορούμε να πούμε ότι συμπεριφέρεται σχεδόν ταυτόσημα με τον επίδραση των ιόντων υδραργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Η αύξηση της ηλεκτροαγωγιμότητας στους νευρώνες κατά την διάρκεια εγκεφαλικής εργασίας ανεβάζει και την θερμοκρασία στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό έλκει τα ιόντα λιθίου που εγκαθίστανται στο νευρικό σύστημα δηλητηριάζοντάς το εξαιτίας της τοξικότητάς τους.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, πώς ένα τόσο επικίνδυνο στοιχείο όπως το λίθιο, επιτράπηκε να μπει στην ζωή μας σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν. Φυσικά, συγκεκριμένοι επιστημονικοί κύκλοι που ενέγειραν διαφωνίες αποστασιοποιήθηκαν κατά τον γνωστό τρόπο. Οι άρχοντες του κόσμου τούτου, που πάντα θέλουν το καλό μας, βρήκαν στο λίθιο ένα εύκολο τρόπο να ρίξουν τον άνθρωπο στην λήθη δηλητηριάζοντάς τον συστηματικά. Το ονόμασαν «Σχέδιο λωτοφάγοι».

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χρησιμοποιεί πολλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε συνδυασμό με την υψηλή ακτινοβολία περιβάλλοντος, συγκεκριμένων αλγόριθμων μέσω διαδικτύου και έξυπνης τηλεόρασης (smart TV), καθιστούν το νευρικό σύστημα του ανθρώπου μόνιμα σε υπερδιέγερση. Αυτός είναι ο λόγος διάδοσης των μπαταριών λιθίου, που συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω συμβάλλει εκτενώς στον εκφυλισμό του νευρικού συστήματος του ανθρώπου. Και για να μην εφυσηχαζόμαστε, έρχονται και νέοι συνδυασμοί του λιθίου με άλλα χημικά στοιχεία π.χ. το θείο. Ο συγκεκριμένος τύπος σουφλιδίου του λιθίου αναμένεται να βγει στην αγορά σύντομα και οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία θα είναι ακόμα πιο καταστρεπτικές.

ΜΑΝΤΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 22/11/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: