ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ε.Λ.Α.

ΕΡΓΟ ΛΟΓΟΥ ΑΓΑΠΗΣ

Α.  Όνομα & Ταυτότητα

Η αληθινή μας ταυτότητα είναι τα κίνητρά μας.

Το Έργο Λόγου Αγάπης ξεκίνησε από 5 φίλους το 1978 και είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό, με πνευματικό–κοινωνικό–πολιτιστικό χαρακτήρα και επεκτείνεται σε τομείς όπως Παιδεία, Οικολογία και έργο Αλληλεγγύης σε ό,τι μπορεί να συμβάλει στην ωφέλεια των ανθρώπων. Αποτελεί συλλογικότητα με επίκεντρο το άτομο, που δραστηριοποιείται στηριζόμενη στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας χρηματοδοτούμενη από το υστέρημα των μελών της, χωρίς σπόνσορες κυβερνητικούς ή ανάμιξη μη κυβερνητικών οργανώσεων ή κομμάτων. Σήμερα τα ενεργά μέλη του ΕΛΑ προσπαθούν να επιβιώσουν όπως οι περισσότεροι Έλληνες αλλά συνεχίζουν το Έργο τους παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια.


Β.  Αιτία & Ανάγκη

«Ο θρίαμβος του κακού είναι η απραξία των καλών».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ενεργοποίησαν την ίδρυση και διαμόρφωση του Ε.Λ.Α. αλλά ένας είναι ο Λόγος που μας οδηγεί πάντα κι αυτός βρίσκεται στην καρδιά μας.

«Το ψέμα συντηρεί την υποδούλωση, μόνο η αλήθεια ελευθερώνει»


Γ.  Όραμα & Σκοπός

«Η Ενεργοποίηση της Ατομικής και Συλλογικής ανάπτυξης. Όταν υπάρχει όραμα και αξίες, η δράση και η συμπεριφορά ρυθμίζεται αυτόματα. Αυτή είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη της πνευματικότητας»

Αυτή η κληρονομιά της μνήμης ότι μπορούμε να είμαστε αληθινοί, ελεύθεροι και να ανακυκλώνουμε αγάπη μεταξύ μας είναι οι ρίζες μας, η ταυτότητά μας και ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό, το οποίο αγωνιζόμαστε να φανερώσουμε στον άνθρωπο, βεβαιώνοντας το εφικτό. Μας ενώνει το Όραμα μιας Νέας Κοινωνίας που θα βιώνει την Ενότητα μέσα από σχέσεις Δικαιοσύνης, Ισοτιμίας, Ελευθερίας, Ειρήνης και Αγάπης δηλαδή τα χαρακτηριστικά της νέας Ανθρωπότητας που εφαρμόζει την Σοφία της πρόνοιας και της Πνευματικής Παιδείας.


Δ.  Μέσα & Τρόποι

Για τη διεξαγωγή του έργου του το Σωματείο αξιοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο (MME, DVD, CD, έντυπα, βιβλία κ.λπ.) με σκοπό την ενημέρωση κάθε ανθρώπου. Επιπλέον, συγκροτεί επιτροπές έρευνας, μελέτης και δράσης, αποτελούμενες από μέλη του και με την αφιλοκερδή συνεργασία ειδικών σε κάθε θέμα, παρέχει τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των επιτροπών αυτών εντελώς δωρεάν, προς ενημέρωση και στοιχειοθετημένη διαφώτιση κάθε ενδιαφερόμενου.

Αγάπη σημαίνει ανάληψη ευθυνών, συνείδηση του Ενός Εαυτού που είμαστε, σεβασμός στην ζωή και την ελευθερία του ατόμου.

Ε.  Επικοινωνία & Δράση

Η δράση του Έργου Λόγου Αγάπης έχει ως κεντρικό άξονά της τον εξανθρωπισμό, την αλληλοβοήθεια, την πρόνοια και την αγάπη προς τον πλησίον άνθρωπο.

Για το λόγο αυτό σταθερά προάγει τον αναβιβασμό και την εκλέπτυνση των ανθρώπινων σχέσεων στους 5 Πυλώνες του Πολιτισμού: ΠΑΙΔΕΙΑ–ΤΕΧΝΗ–ΕΠΙΣΤΗΜΗ–ΠΟΛΙΤΙΚΗ–ΘΡΗΣΚΕΙΑ και με 5 γραμμές δράσης.

1.   ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ & ΕΡΓΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

2.  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ &ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

3.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

4.  ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ & ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

5.  ΕΚΠΟΜΠΕΣ, ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

 Σε 40 χρόνια πορείας και περίπου 200 δημόσιες εκδηλώσεις συνεργάστηκαν πάνω από 1.000 φίλοι και αδελφοί στους οποίους οφείλονται τα παρακάτω:

1.  Κοινωνικό έργο αλληλεγγύης και ακτιβισμός

Προσφορές διαβίωσης και ένδυσης σε δεκάδες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, στο σύλλογο «Φίλων Πολυτέκνων», σε άσυλα ανιάτων, φυλακές, οικοτροφεία, ορφανοτροφεία, ψυχιατρεία, γηροκομεία, υιοθεσία ορφανών, νομική υποστήριξη αναξιοπαθούντων, συνεργασία με το «Άρτος και Δράση» και Ερυθρό Σταυρό για την ενίσχυση σεισμόπληκτων, θυμάτων πολέμου Σερβίας, στα θύματα του τσουνάμι, λιμοκτονούντων Αφρικής, Βραζιλίας, συστηματική προσφορά σε απόρους Χριστούγεννα και Πάσχα, καλύψεις νοσηλείων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στα θύματα πυρκαγιάς στους άστεγους, στους πλημμυροπαθείς, στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Unicef, κέντρο Μ. Τερέζα, Διεθνή Αμνηστία. Σύλλογος για τα δικαιώματα των Γυναικών, Αντιμνημονιακή Κίνηση ενεργών πολιτών, Σπίθα, Φόρουμ κατά της Παγκοσμιοποίησης, Μπίλντεμπεργκ, Μεταναστευτικό, Hot Spot, Κίνηση Ανάκλησης Πληρεξουσιότητας Πολιτικών και συνδιαχείρισης Εθνικού πλούτου, Δημοβούλιο, Ενεργοί Πολίτες, ΛΕΩ ΝΑΙ, παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές

 2.  Πολιτιστική δράση, εκπαιδευτικά ταξίδια και δραστηριότητες

Εναλλακτικές εκδρομές σε πάνω από 500 ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, πολυεπίπεδες ασκήσεις, συνεργασίες με τουλάχιστον 250 συλλόγους, σωματεία, οργανώσεις και ομάδες που επικεντρώνονται σε ανάλογους στόχους, σεμινάρια νομοτέλειας και παροχή τεχνογνωσίας, δωρεές βιβλίων σε 120 βιβλιοθήκες του εσωτερικού, πολιτιστικά κέντρα, UNESCO, σε δεκάδες καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικούς, συμμετοχή σε συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και καλλιτεχνικά δρώμενα, Συμπόσια, Κουκλοθέατρο, Θέατρο (Προμηθέας Δεσμώτης, Αντιγόνη), δημιουργία συλλογικής βιβλιοθήκης, δημιουργία Μελισσοκομείου, Βραδιές Χορού, Μουσικής, Κινηματογράφου, Ποίησης, μαθήματα Κηπουρικής – Μαγειρικής – Υπολογιστών – Φωτογράφισης – Ζωγραφικής – Ψηφιδωτών – Γλυπτικής.

 3.  Πρόνοια υγείας και περιβάλλοντος – Έργο θεραπείας και οικολογικής μέριμνας

Μαθήματα Επιβίωσης – Αυτοθεραπείας – Πρώτων βοηθειών – Ψυχικής αυτοάμυνας. Υποστήριξη Γιατροί χωρίς Σύνορα, διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, Αθλητισμός. Αναστενάρια, Πειράματα Κίρλιαν, Συσκευές Οργονοενέργειας, Ελεύθερης Ενέργειας, τεχνολογία Tesla, Greenpeace, εθελοντική πυρόσβεση πυρκαγιών και αναδάσωση, υποστήριξη κινήσεων κατά των μεταλλαγμένων με ομιλίες, προβολές και παρεμβάσεις, φύτεμα Ζέας, Συνεργασίες, Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, ΜΟΜ, Μεσόγειος SOS, Σπόρος και στον κόσμο, Πελίτης, Γαία, Αείφαρον,

 4.  Διεθνής δράση και αποστολές

Αποστολές, Ραδιοφωνικές εκπομπές, ομιλίες σε πνευματικά κέντρα και σχολές στη Βραζιλία, Σάντα Ρίτα, κέντρο Μίνας Ουμπερλάντα, Κάζα Καμίνιο, Σακραμέντο, Μαναός Αμαζονίου, Μπαΐα Σαλβαδόρ, Φορταλέζα, Φαβέλες Ρίο Ντε Τζανέιρο Σάντα Κλάρα, στην Ουαλία, στο Findhorn της Σκωτίας, Σκόπια, Δωρεές βιβλίων σε 30 βιβλιοθήκες του εξωτερικού και δράσεις στα παρακάτω μέρη: Ρότερνταμ Ολλανδίας, Αμβούργο, Βερολίνο ,Φρανκφούρτη, Νυρεμβέργη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Λονδίνο, Βουδαπέστη, Πράγα, Βοστόνη, Λόουελ Μασαχουσέτης, Νέα Υόρκη, Βανκούβερ, Ρουμανία, Πεκίνο, Σαγκάη, Ταϊλάνδη Μπανγκόκ, Δυρράχειο-Ελ Μπασάν-Άγιοι Σαράντα-Τεπελένι-Πόγραντετς, Μπεράτι, Σκόπια, Παρίσι, Κάιρο, Σιάτλ, Σίδνεϋ, Μελβούρνη Αυστραλίας, Σόφια Βουλγαρίας, Βοσνία, Ουγγαρία, Μπρατισλάβα, Βιέννη, Λουμπλιάνα, Τεργέστη, Βενετία, Ανκόνα, Βρυξέλλες, Σμύρνη-Κωνσταντινούπολη–Αγ. Σοφία, Έφεσος Κουσάντασι, Γαλλοελβετικές Άλπεις, Ντουμπάι, Μαρόκο, Μπανγκόκ. Ελληνοϊσπανική πολιτιστική συνεργασία, Ακαδημία Βασκωνίας, Ρώμη. Παρουσιάσεις σε Ιταλική, Ολλανδική και Αλβανική, Βραζιλιάνικη TV.

 5.  Παιδεία και Εκδόσεις

Χάρτες, πίνακες, επιγράμματα, 200 ταινίες και ντοκιμαντέρ, έντυπα, εφημερίδες, έκδοση 30 και πλέον βιβλίων. Αρθρογραφίες σε διάφορα περιοδικά, εκδόσεις δεκάδων προσωπικών και ομαδικών μελετών και εργασιών, ίδρυση Ανοιχτού Πνευματικού Πανεπιστημίου, συμμετοχή στο παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας.

 

«Κάθε πείρα ζωής συμπυκνώνεται μέσα στο χρόνο και γίνεται συνείδηση ότι τα πιο όμορφα πράγματα είναι εκείνα που μοιραζόμαστε και ανακυκλώνουμε με αγάπη»

Το παγκόσμιο, αλλά και ελληνικό πρόβλημα είναι αξιολογικό, και το κλειδί είναι η ενεργοποίηση τριών πυλώνων της συνείδησης, δηλαδή Δάσκαλος-Μέτρο-Παιδεία

Βρισκόμαστε σε μια δυσλειτουργία που δεν αφορά μόνο το ελληνικό πολιτικοκοινωνικό σύστημα αλλά την ίδια την κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού με προεξέχον τον καταναλωτικό πρότυπο ζωής. Το πρότυπο αυτό μας οδήγησε στην εγκατάλειψη των αρχών της συλλογικότητας, της κοινωνικότητας και του κοινωνικού πνεύματος, της αλληλεγγύης, δηλαδή ροκάνισε κυριολεκτικά σαν παράσιτο τα βασικά στοιχεία δόμησης ενός πανανθρώπινου πολιτισμού και κυρίως το άτομο σε κάθε επίπεδο. Την ίδια στιγμή που χάνει τη συνοχή του το παλιό σύστημα, μια συλλογική δύναμη βασισμένη στο ενσυνείδητο άτομο, ενεργοποιεί στην ανθρωπότητα τη δημιουργία ενός μη συστημικού προτύπου. Η επιτυχία ενός εγχειρήματος, οργάνωσης, δομής ή συστήματος εξαρτάται από την συμφωνία του με την αρμονία των συμπαντικών νόμων.

Όλοι οι φαντασιακοί μας φόβοι αφορούν είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, μόνο η αγάπη ανήκει στο παρόν. Το «τώρα» είναι η μόνη αληθινή στιγμή που έχουμε και η αγάπη το μόνο πραγματικό συναίσθημα, επειδή είναι το μόνο που εξελίσσεται στο παρόν. Ο φόβος βασίζεται πάντα σε κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν και μας κάνει να φοβόμαστε για κάτι που νομίζουμε ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Το να ζούμε λοιπόν στο παρόν σημαίνει να ζούμε στην αγάπη, όχι στο φόβο. «Ο θρίαμβος του κακού είναι η απραξία των καλών». Η σύγχρονη επιστήμη έχει ήδη ανατρέψει την παλαιά και πρεσβεύει ότι η ύλη δεν είναι παρά μια πύκνωση ενέργειας, όταν καμπυλώνεται ο χώρος, όταν η συνείδηση του παρατηρητή εστιάζεται κι επομένως, η διαμόρφωση της πραγματικότητας και του κόσμου είναι στα χέρια μας ή μάλλον στη συνείδησή μας. Η αυτογνωσία είναι το απαραίτητο κλειδί της έρευνας του ατόμου, της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι πλέον η ζωντανή υπενθύμιση της συνυπευθυνότητάς μας. Ζούμε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και της παθητικής ή ενεργητικής στάσης που δείξαμε στα γεγονότα. Πίσω απ’ όλα αυτά όμως βρίσκονται τα κίνητρα, η συνείδηση. Το πρώτο βήμα αναμόρφωσης του πολίτη και της χώρας είναι η αποδοχή της συνυπευθυνότητάς μας και το επόμενο η καθαρότητα των κινήτρων. Το τρίτο βήμα είναι η συνειδητή απόφαση να γίνεις μέρος της λύσης για να σταματήσεις να’ σαι μέρος του προβλήματος.

Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, με τον ίδιο τρόπο σκέψης που χρησιμοποιήσαμε, όταν τα δημιουργήσαμε. «Ανεξαρτησία = Αυτάρκεια παραγωγής αγαθών»

Εν προκειμένω, κατάσταση των πραγμάτων στην κοινωνία σήμερα, είναι τέτοια, ακριβώς επειδή οι άνθρωποι απαξίωσαν την ελευθερία τους, προς χάριν της ευημερίας. Τα περί ποιότητας ζωής είναι απλώς δικαιολογίες, γιατί ζωή χωρίς ελευθερία δεν έχει καμία απολύτως ποιότητα. Η ποιότητα ζωής, είναι μια δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε πολύ. Στην πραγματικότητα είναι συγκεκαλυμμένη ύβρις, όταν ξεπερνάει τα όρια της αυτάρκειας.

 Καλούμαστε να φανερώσουμε έργα, αποτελέσματα, προϊόντα όχι πλέον εξατομικευμένων προσπαθειών και πρωτοβουλιών, αλλά μιας ενοποιημένης δράσης που στηρίζεται σε μια πολύ απλή αρχή, όσον αφορά το δυναμικό της (ό,τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, δεν μπορεί κανείς να το κάνει μόνος του) και σε μια θεμελιώδη ιδέα όσον αφορά την ποιότητα αυτής της δράσης που συνοψίζεται στο ότι προσφέρουμε αληθινά, ό,τι δεν έχουμε οικειοποιηθεί

Η εσωτερική ετοιμότητα είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται εξωτερικά. Η πραγματοποίηση της μαζικής αφύπνισης της Ανθρωπότητας επιφέρει ανακατατάξεις Δυνάμεων που επηρεάζουν την κοινή συνιστώσα, αλλάζοντας την διεύθυνση της Ροής ενεργειών που διαχειρίζεται το Σώμα της Ανθρωπότητας. Η φύση του Λόγου είναι φύση Παιδείας, που ενώνει Ανθρώπους και λαούς ψυχή με ψυχή σε μια κοινή θέληση για την εφαρμογή της Αγάπης στην πράξη.

Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. «Η μόρφωση» είπε, «είναι θέμα συμπεριφοράς...»

Ποιούς ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές...

Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική.

Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές.

Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.

Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους.

Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους.

Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...»

 

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Θρησκεία«Αγαπάτε Αλλήλους»Σκέπτεσθαι – Συμπεριφορά – Τρόπος Ζωής,«Το εν Χριστώ ζειν»

Επιστήμη«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»Κοσμοθεώρηση – Γνώση – Λογική,«Το κατά Μέτρον ζειν»

Πολιτική«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»Οικονομία – Υπευθυνότητα – Δράση,«Το κατά Φύσιν ζειν»

Τέχνη«Παν μέτρον άριστον»Εξανθρωπισμός – Ποιότητα ζωής – Πολιτισμός,«Το Ευ ζειν»

Φιλοσοφία«Ελευθερία είναι η καθαρή συνείδηση»Αυτοδιάθεση – Μνήμη – Επίγνωση,«Το κατά Λόγον ζειν»

 

ΔΙΧΩΣ ΣΤΟΧΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ

ΔΙΧΩΣ ΑΡΕΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΙΑ, ΔΙΧΩΣ ΦΙΛΙΑ Ο ΕΡΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ, ΔΙΧΩΣ ΕΡΩΤΑ ΔΕΝ ΒΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΧΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΔΙΧΩΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΧΩΣ ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΜΟΝΙΑ, ΔΙΧΩΣ ΑΡΜΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΙΧΩΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ, ΔΙΧΩΣ ΑΡΕΤΗ ΔΕΝ ΒΙΩΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΑΛΛΑ ΦΟΒΟ